Lyssna på sidan Lyssna

Bli kontaktfamilj och gör skillnad

Just nu har vi flera tonåringar som väntar på att få en kontaktfamilj i Sävsjö kommun. Som kontaktfamilj erbjuder du närvaro och trygghet för en tonåring i ditt hem några dagar per månad. Vill du göra skillad?

Illustration vuxen kvinna och tonårig kille håller armarna om varandras axlar

Publicerad:

Packa ner trygghet i bagaget

Som kontaktfamilj ger du ett barn, unga eller kanske ett syskonpar, närvaro och trygghet i ditt hem. Några dagar i månaden, kanske var tredje eller var fjärde helg, kommer ett barn hem till sin kontaktfamilj och delar deras vardag.

— Vi tror att den främsta drivkraften är att du vill hjälpa till, säger familjehemssekreterare Michaela Borg. Alla familjer har inte ett nätverk och då kan kontaktfamiljen bli ett extra tillskott i barnens sociala liv. Ofta handlar det om att packa ner lite trygghet i barnets bagage genom att göra vardagliga saker, umgås och skapa en relation.

Du får mycket tillbaka

”Man får så mycket mer än man ger”. Citatet är hämtat från socialförvaltningens uppskattade inspirationskväll för kontaktfamiljer där ett 20-tal personer samlades för utbyte och samvaro. Under kvällen delade en av Sävsjös tidigare kontaktfamiljer, Linda och Samuel Sjögren, med sig av sina erfarenheter och skapade igenkänning.

— Att man får mycket tillbaka som kontaktfamilj stämmer verkligen säger familjehemssekreterare Inger Wisth. Både barnet och kontaktfamiljen blir en relation rikare.

Jag vill bli kontaktfamilj

Om du känner att kontaktfamilj kan vara något för dig är du välkommen att kontakta familjehemssekreterarna, individ- och familjeomsorgen. Ställ dina frågor och bolla dina funderingar! Om du bestämmer dig för att söka meddelar du det till någon av familjehemssekreterarna som gör ett hembesök och en intervju där du får berätta om dig själv, din familj och dina tankar om att bli kontaktfamilj. Det görs även en obligatorisk kontroll av polis- och socialregister.

Mer information om vad det innebär att bli kontaktfamilj hittar du på savsjo.se

Kontakta familjehemssekreterarna

Inger Wisth inger.wisth@savsjo.se

Rebecca Gustafsson rebecca.gustafsson@savsjo.se

Michaela Borg michaela.borg@savsjo.se