Lyssna på sidan Lyssna

Ordförandeklubba på ett träbord

Kommunalförbund och samverkan

Kommuner kan delta i olika samarbetsformer som kommunalförbund eller avtalssamverkan. Sävsjö kommun medverkar i samarbeten både genom förbund och avtal.

Kommunalförbund är en form av samarbete där kommunerna eller regionerna lämnar över en del av sin verksamhet till ett förbund, i olika frågor. Kommunalförbundet blir en egen juridisk person och fungerar i princip på samma sätt som en kommun eller region. Kommunalförbunden kan ha ett eget fullmäktige och varje medlem ska vara representerad i styrelsen.

Höglandsförbundet

Höglandsförbundet bildades år 2002 av fem höglandskommuner, Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Förbundet arbetar i första hand med kommunal samverkan inom IT-verksamhet, kompetens, familjerätt och utredningsarbeten.

Höglands­förbundets webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Höglandets samordningsförbund

Höglandets samordningsförbund bildades år 2011 och är ett samarbete mellan Höglandskommunerna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Jönköpings län. Förbundet arbetar i första hand med samordning inom rehabiliteringsområdet.

Höglandets Samordningsförbundets webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Samarbete med Höglandets räddningstjänstförbund

Räddningstjänsten bedriver ett samarbete med Höglandets räddningstjänstförbund. Genom ett samtalsvtal med förbundet har Sävsjö kommun upphandlat tjänsten som räddningschef, och har tillgång till insatsledare och beredskapssamordning.

Läs mer om räddningstjänstens verksamhet på savsjo.se.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.