Lyssna på sidan Lyssna

Parken Kronan i Sävsjö

En park full med blommor och träd

Parken Kronan är en del av Sävsjös Trädgård och ligger längs med Storgatan, i mellanrummet mellan Linnégatan och Östra Esplanaden. Parken renoverades 2019 och kom då även på tredje plats i tävlingen Årets Park.

En lummig park med en mångfald av växter. Först kommer ett överdåd av tulpaner upp på våren för att sedan täckas av frodiga perenner i de långa rabatterna. Lindallén bjuder på svalkande skugga under varma sommardagar och majestätisk karaktär under resten av året. Här finns stora rhododendronbuskage och torvblocksplanteringar med surjordsväxter som sammetshortensia, skenkamelia, magnolior och japanska lönnar. Guldazaleas doft på våren är nästan bedövande. En ståtlig kopparlönn med sin flagnade bark tronar i ensam majestät i ett hav av ormbunkar. Magnifika glanskörsbär ger en härlig rymd. Knastrande grusgångar och en porlande fontän av natursten ger en nästan japansk känsla. En skön plats där man kan sitta ner och komma i kapp sig själv.

Ett återkommande evenemang här är att varje år planteras det en sommarrabatt där man kan gissa temat på växterna. Vad kan de ha gemensamt? Tävlingen är öppen från juni till augusti och brukar engagera många kommuninvånare och besökare till vår stad.

Parken är en del i Sävsjös Trädgård som sköts av parkenheten på Sävsjö kommun. En av dem som planerar och planeterar är Johanna Mattsson. Det är också hon som berättar om parken i ljudfilen här på sidan. Men den kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård.

Så slå dig ner vid fontänen, klicka på ljudfilen och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.

Kontakt

Sävsjö kommun tillhandahåller webbplatsen visitsavsjo.se som en service till invånare och turister som besöker vår kommun.
Vi är beroende av den information som lämnas till oss och reserverar oss för eventuella faktafel.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.