Lyssna på sidan Lyssna

Vallsjö nya kyrka

Kyrkan

Vallsjö nya kyrka invigdes 1895, efter många diskussioner över vart kyrkan skulle placeras. Det fanns 2 olika förslag, det var antingen i tätorten Sävsjö eller bredvid Vallsjö gamla kyrka.

Efter 40 år från första beslutet, skänkte Eksjöhovgårds ägare en tomt, som blev kyrkans nya placering. Byggnationen av kyrkan påbörjades 1890.

För att bygga kyrkan behövdes mycket arbetskraft i form av arbetskraft från djuren och människan. De tunga blocken krävde 3 par oxar för att dra fram, samt att oxarna vinschade upp de tunga blocken till dess position.

Innan kyrkan färdigställdes gick många verksamheter i konkurs, som gjorde att det tog lång tid att färdigställa kyrkan. Men när den var färdigställd, var man tvungen att sälja kyrkan på en exekutiv auktion, där en privatperson köpte kyrkan och sedan sänkte den till församlingen.

Gustaf Petterson var arkitekten som konstruerade ritningarna på Vallsjö nya kyrka utvändigt samt invändigt. Gustaf Petterson har bland annat skrivit textbandet ” Kristus Jesus har kommit i werlden för att frälsa syndare”, i kyrkan.

Kyrkan kallas ofta för Vallsjö nya kyrka trots att den är över 100 år gammal. Men i jämförelse med Vallsjö gamla, som är över 800 år gammal, är den såklart rena ungdomen.

Kontakt

Sävsjö kommun tillhandahåller webbplatsen visitsavsjo.se som en service till invånare och turister som besöker vår kommun.
Vi är beroende av den information som lämnas till oss och reserverar oss för eventuella faktafel.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.