Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Eksjöhovgårds slottsruin

Eksjöhovgårds slottsruin utgör ruinerna efter Eksjöhovgårds slott vid Eksjöhovgårdssjön utmed väg 127. Under medeltiden stod här en mindre byggnad som på 1600-talet byggdes ut med det stora stenhus du ser resterna av idag.

Slottsruinen

Eksjöhovgård omnämns i skriftliga källor för första gången år 1287. Enligt traditionen ska det ha varit Sten Stures jaktslott. Från år 1420 till år 1616 tillhörde gården Stureätten (av grenen Natt och Dag). Slottet har genom århundraden skiftat ägare vid ett flertal tillfällen och ombyggnationer har skett. Byggnaden fick förfalla fram till 1920-talet då en omfattande restaurering gjordes, varefter två ytterligare restaureringar har genomförts. Passa på att göra ett besök i Eksjöhovgårds slottsruin och upplev historiens vingslag. Slottsruinen nås med hjälp av en gångbro. Gångbron är dessvärre avstängd för tillfället, det finns i dagsläget inget datum för när den åter kan tas i bruk.

Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.