Näringslivet och corona - information

Näringslivet och corona

Uppdaterad 25 mars klockan 10.50

Läs om vad du kan göra och vad vi gör för att hjälpa våra företag att klara den ansträngning som coronaviruset skapar. Tillsammans kan vi stötta det lokala näringslivet!

Vad kan jag som privatperson göra?

Just nu står företag i hela världen inför omfattande utmaningar kopplat till coronaviruset. Det har drabbat industrins förmåga att få hem rätt varor men det drabbar också det lokala affärslivet och många mindre butiker, caféer, restauranger, hotell och besöksnäring och kulturarbete står nu helt stilla.

Nu är det därför extra viktigt att vi hjälper till och stöttar det lokala näringslivet i Sävsjö kommun! Många tjänster, produkter och varor kanske inte behövs just idag eller imorgon men de kommer att behövas framöver.

Som invånare i Sävsjö kommun kan vi hjälpa till på många olika sätt. Hur vi agerar lokalt har stor påverkan på hur vi tillsammans kommer ta oss igenom den utmaning vi har framför oss.

Tips på hur du kan stötta lokala företag

 • Handla lokalt!
 • Om du inte kan handla i en fysisk affär, kontakta butiken och fråga om du kan få hemkörning av mat, catering, varor etc.
 • Boka inte av, boka om!
 • Köp ett presentkort hos en lokal aktör, be företaget att skicka det. Presentkortet kan du använda nu eller vid ett senare tillfälle.
 • Köp ett gäng lunchkuponger på din favoritrestaurang.
 • Om du har gått i tankar på att köpa den där jackan, men inte vet var- Leta upp lokala företag på Facebook eller på hemsida och se vad som erbjuds innan du automatiskt köper den via nätet. Den kanske går att köpa på nätet, fast från en lokal eller regional butik?
 • Gå ihop på arbetsplatsen och beställ lunch och fika från en restaurang eller ett café.
 • Hjälp de som är 70+ och i riskgrupper att handla och bistå med hemkörning.
 • Passa på att stötta besöksnäringen genom att skriva en recension om en restaurang, ett hotell eller ett besöksmål i närheten. (Exempelvis recension på Google.)
 • Bli stödmedlem i de verksamheter som har medlemsföreningar.
 • Skulle du arrangera ett lokalt arrangemang som nu blivit inställt? Se över möjligheten att ha kvar bokningen av artister, föreläsare och konferencierer och kör arrangemanget via länk istället.
 • Hjälp, pusha och stötta varandra företagare sinsemellan. Går det att samverka med olika insatser, utkörning exempelvis?

Ta hand om varandra och följ råden från Folkhälsomyndigheten. Fortsätt att konsumera och just nu är det viktigare än någonsin att handla lokalt!

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

Vilket stöd ger vi till dig som är företagare?

Information kopplat till coronaviruset från Sävsjö Näringslivs AB och Sävsjö kommun:

Vi förstår att du som företagare har många frågor nu. Vi ska löpande försöka att besvara dem som kommer in och mer allmänna frågor har vi sammanställt information om nedan.

För dig som är företagare

Stöd till företag i Sävsjö kommun

Delar av näringslivet i Sävsjö kommun har flaggat för likviditetsbrist kopplat till coronasmittan. Med start den 25 mars erbjuds det lokala näringslivet i kommunen följande omedelbara stödinsatser:

 • Att erbjuda framskjuten hyra till hösten 2020 för privata hyresgäster i kommunala fastigheter.
 • Att ej fakturera taxor för uteserveringar fram till juli för samtliga företag.
 • Faktureringen för samtliga möjliga kommunala årstaxor som berör näringslivet skjuts upp tills att nytt beslut fattas i respektive nämnd.

Ytterligare stödinsatser är under politisk behandling.

Vi vill även lyfta möjligheten för hemsändningsbidrag för att trygga varuförsörjningen för boende i glesbygd. Se bifogade regler. Läs mer om hemsändningsbidrag här.

 

Tillväxthuset stänger för spontana besök från och med 2020-03-18. Däremot tar vi emot bokade besök.
Om du som företagare behöver nå oss, kontakta respektive handläggare genom kommunens växel 0382-152 00

Nationellt åtgärdspaket

Det finns även flera nationella stödinsatser. Regeringen har tagit fram ett åtgärdspaket som bättre är anpassat för mindre företagare med upp till 30 anställda. Förslaget innebär bland annat en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifter, lånegaranti, tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, anstånd med skatteinbetalning och möjlighet att få tillbaka betald preliminärskatt för 2019.

Läs mer om stöden på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Braschsidor

Sävsjö Näringslivs AB samlar länkar till de olika branschsidorna för att du snabbt ska få veta vad som gäller för din bransch. Besök SNAB:s hemsida snab.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram ett underlag till stöd för hur du som företagare kan planera din verksamhet i situationer med bland annat minskad personal. Läs mer på msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontakt

VD för Sävsjö Näringslivs AB

Helena Gill
0382-57 72 01

Företagslots och näringslivskoordinator Sävsjö Näringslivs AB

Johanna Friman
0382-577 202

Näringslivschef, Sävsjö kommun

Patrik Blomström
070-537 67 97

Chef myndighetsförvaltningen

Maria Thulin
0382 - 152 52

(Vid frågor kring miljö och bygg)

Samordnare besöksnäring/landsbygd

Erik Alm
0382-154 15Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.