Lyssna på sidan Lyssna

Näringslivet och corona

Läs om vad du kan göra och vad vi gör för att hjälpa våra företag att klara den ansträngning som coronaviruset skapar. Tillsammans kan vi stötta det lokala näringslivet!

Vi förstår att du som företagare har många frågor på grund av den ansträngning som coronaviruset skapar. Sävsjö Näringslivs AB och Sävsjö kommun hjälper dig att svara på de frågor du kan tänkas ha. På den här webbsidan har vi samlat information till dig som företag och svar på vanliga frågor som inkommer till oss.

Tillväxthuset tar inte emot besök

Tillväxthuset har stängt för spontana besök från och med den 18 mars 2020. Däremot tar vi emot bokade besök. Om du som företagare behöver nå oss, kontakta respektive handläggare genom kommunens växel 0382-152 00

 • Det kommer fortlöpande information om stödåtgärder från regeringen och dessa publiceras på www.verksamt.selänk till annan webbplats.
 • Om du har funderingar på hur du skall utveckla din verksamhet nu och framöver så kontakta Sävsjö kommuns näringslivschef Patrick Blomström 0382–152 15.
 • Sävsjö Näringslivs AB har en ständig länsdialog om vilka stödinsatser som behövs för företagen på kort och lång sikt. Dessa inspel vidarebefordras regelbundet till Regeringen. Har du några förslag och tankar på åtgärder som skulle stötta din bransch, kontakta Sävsjö Näringslivs AB. helena@snab.nu
 • Vi vill även lyfta möjligheten för hemsändningsbidrag för att trygga varuförsörjningen för boende i glesbygd. Se bifogade regler. Läs mer om hemsändningsbidrag här.länk till annan webbplats
 • Behöver du eller ditt företag akut hjälp eller stöd, kontakta Regions Jönköpings läns Företagsjour. Gå till webbplatsen för Företagsjour.länk till annan webbplats
 • Länsstyrelsen i Jönköpings länlänk till annan webbplats har också sammanfattande information om vilket stöd ditt företag kan få eller söka.

Omsättningsstöd till företagare

Du som driver enskild firma som har påverkats av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd för enskilda företagare. Länsstyrelsen handlägger stödet men du gör din ansökan hos Boverketlänk till annan webbplats.

Information om omsättningssida på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

Företagsakuten i Jönköpings län

Som företagare kan det vara svårt att få grepp om de olika möjligheter till hjälp som erbjuds som kanske kan hjälpa dig att lösa uppkomna ekonomiska problem i företaget.

Företagsakuten hjälper små och medelstora företag i Jönköpings län att hitta rätt när det gäller andra aktörers möjliga stöd och insatser. Det spelar ingen roll om det är en akut situation som uppstått i företaget eller om det är mer långsiktiga omställningsåtgärder som behövs. Företagsakuten kan också fungera som bollplank i brådskande frågeställningar. All hjälp är kostnadsfri och de anställda har tystnadsplikt.

Kontakta Företagsakuten

Öppettider vardagar klockan 8-16.
010-241 13 00
foretagsakuten@rjl.se
foretagsakutenjonkopingslan.selänk till annan webbplats

Pandemilagen (tillfällig covid-19 lag) lag påverkar verksamheter

Regeringen har beslutat om en tillfällig pandemilag för covid-19. Lagen ger regeringen större möjlighet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder. Den nya lagen träder i kraft den 10 januari 2021.

Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter

Folkhälsomyndigheten har beslutat om föreskrifter till lagen. Du kan läsa föreskrifterna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Föreskrifterna handlar bland annat om:

 • begränsningar av besökare och kunder,
 • anpassningar av verksamhetslokalerna för att uppnå ett avgränsat utrymme för de som uppehåller sig i lokalen (skyltning och information om begränsningarna).

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för handelsplatser som butiker och köpcentrum, gym- och idrottsanläggningar och badhus.

Frågor och svar om föreskrifter som rör pandemilagen (Folkhälsomyndigheten). länk till annan webbplats

Läs mer på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats om aktuella lagar som rör covid-19.

Länsstyrelsen kontrollerar att lagen följs

Länsstyrelsen har i uppgift av regeringen att kontrollera att den tillfälliga covid-19 lagen och dess föreskrifter följs. Länsstyrelsen kommer att kontrollera verksamheter genom tillsyn, antingen genom besök i din verksamhet eller på andra sätt.

Mer information om lagen och Länsstyrelsens tillsyn

På Länsstyrelsens webbplats finns en sammanfattning av vad Folkhälsomyndighetens föreskrifter betyder, det vill säga, vilka smittskyddsåtgärder du som verksamhetsutövare ska genomföra. Länsstyrelsen beskriver även hur de kommer att genomföra tillsynen av verksamheter.

Länsstyrelsens webbsida om den tillfälliga covid-19 lagen och tillsyn. länk till annan webbplats

Sävsjö Näringsliv

Sävsjö Näringslivs ABlänk till annan webbplats samlar länkar till de olika branschsidorna för att du snabbt ska få veta vad som gäller för din bransch.

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du finna aktuell information och gällande föreskrifter. länk till annan webbplats

Svensk handel

Svensk handel har tagit fram riktlinjer för handelnlänk till annan webbplats i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Riktlinjerna behandlar rutiner för dokumentation skyltning och hygienåtgärder med mera.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)länk till annan webbplats har tagit fram ett underlag till stöd för hur du som företagare kan planera din verksamhet säkert och i krissituationer.

F-samverkan räddningstjänst

F-samverkans utskick "Stöd till arbetsgivare att förebygga och hantera utbrott av Covid -19".PDF

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats kan du finna samlat informationsmaterial om covid-19 och hur vi kan minska smittspridningen.

Affisch "Håll avstånd", Sävsjö kommunPDF

Vad kan jag som privatperson göra?

Just nu står företag i hela världen inför omfattande utmaningar kopplat till coronaviruset. Det har drabbat industrins förmåga att få hem rätt varor men det drabbar också det lokala affärslivet och många mindre butiker, caféer, restauranger, hotell och besöksnäring och kulturarbete står nu helt stilla.

Nu är det därför extra viktigt att vi hjälper till och stöttar det lokala näringslivet i Sävsjö kommun! Många tjänster, produkter och varor kanske inte behövs just idag eller imorgon men de kommer att behövas framöver.

Som invånare i Sävsjö kommun kan vi hjälpa till på många olika sätt. Hur vi agerar lokalt har stor påverkan på hur vi tillsammans kommer ta oss igenom den utmaning vi har framför oss.

 • Handla lokalt och välj lokalproducerat!
 • Om du inte kan handla i en fysisk affär, kontakta butiken och fråga om du kan få hemkörning av mat, catering eller varor etcetera.
 • Boka inte av, boka om!
 • Köp ett presentkort hos en lokal aktör, be företaget att skicka det. Presentkortet kan du använda nu eller vid ett senare tillfälle.
 • Köp ett gäng lunchkuponger på din favoritrestaurang.
 • Om du har gått i tankar på att köpa den där jackan, men inte vet var- Leta upp lokala företag på Facebook eller på hemsida och se vad som erbjuds innan du automatiskt köper den via nätet. Den kanske går att köpa på nätet, fast från en lokal eller regional butik?
 • Gå ihop på arbetsplatsen och beställ lunch och fika från en restaurang eller ett café.
 • Hjälp de som är 70+ och i riskgrupper att handla och bistå med hemkörning.
 • Passa på att stötta besöksnäringen genom att skriva en recension om en restaurang, ett hotell eller ett besöksmål i närheten. (Exempelvis recension på Google.)
 • Bli stödmedlem i de verksamheter som har medlemsföreningar.
 • Skulle du arrangera ett lokalt arrangemang som nu blivit inställt? Se över möjligheten att ha kvar bokningen av artister, föreläsare och konferencierer och kör arrangemanget via länk istället.
 • Hjälp, pusha och stötta varandra företagare sinsemellan. Går det att samverka med olika insatser, utkörning exempelvis?

Ta hand om varandra och följ råden från Folkhälsomyndigheten. Fortsätt att konsumera och just nu är det viktigare än någonsin att handla lokalt!

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

Sävsjö kommun och Sävsjö Näringslivs AB har lanserat en ny e-tjänst för personer som söker en tillfällig anställning i kommunen under coronapandemin. Syftet är att stötta det lokala näringslivet samtidigt som kommunens verksamheter får förstärkning.

Till e-tjänsten om tillfällig anställninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Det finns möjligheter till resursutbyte med kommunen där personal i företag inom en utsatt bransch tillfälligt kan anställas inom kommunal verksamhet; kök, lokalvård eller vård och omsorg. Detta beror på kompetens och vad som eftersöks. Intresseanmälan görs till e-tjänst. Gå till e-tjänsten för intresseanmälan. länk till annan webbplats

Enkät för företag

Vi vill veta hur vårt näringsliv mår! I rådande läge med coronavirusets spridning mäter vi effekterna i näringslivet i Sävsjö kommun. Syftet är att på bästa sätt kunna möta de utmaningar som vi identifierar utifrån de svar vi får från er.

Du hittar enkäten på snab:s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

VD för Sävsjö Näringslivs AB

Helena Gill
0382-57 72 01

Näringslivschef, Sävsjö kommun

Patrick Blomström
070-537 67 97

Chef myndighetsförvaltningen

Maria Thulin
0382-152 52

(Vid frågor kring miljö och bygg)

Samordnare besöksnäring/landsbygd

Erik Alm
0382-154 15

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.