Lyssna på sidan Lyssna

Kerstin Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Kerstin Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Medicinskt ansvarig sjuksköterska om covid-19 och kommunens arbetssätt

De svarta rubrikerna duggar tätt och det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till allt som skrivs i dessa coronatider. Kerstin Carlsson, som är Sävsjö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS), reder ut begreppen.

Vilka rutiner finns det om man misstänker coronasmitta hos en brukare eller på ett äldreboende?
– Upptäcker personalen symtom på covid-19 kontaktas sjuksköterska som omgående tar kontakt med läkare. Bedömer läkaren att prov ska tas så gör man det. Tills provsvaret har kommit får inte personalen arbeta hos någon annan brukare och man använder också förstärkt skyddsutrustning.

Vad innebär förstärkt skyddsutrustning?
– Då bär man visir, munskydd och långärmat förkläde.

Vad händer när provsvaret kommit?
– Är det positivt, det vill säga att man har covid-19, så kontaktas regionens smittskyddsenhet. En smittspårning genomförs för att se vilka personer brukaren har haft kontakt med. Därefter får alla berörda regler hur man ska förhålla sig. Man testar dock ingen innan man eventuellt har fått symtom.

Hur lång inkubationstid är det?
– Inkubationstiden varierar mellan 2-14 dagar, vanligen 5 dagar. Man är smittsam först i samband med att man får symtom. Nära kontakt med person som har symtom innebär störst risk att bli smittad.

Hur smittar coronaviruset?
– Det är en droppsmitta som smittar när man hostar och nyser. Och man måste få in partiklarna på slemhinnorna i ögon, näsa eller mun. Därför är det väldigt viktigt att man håller rekommenderat avstånd på cirka två meter mellan människor och att man är noga med sin handhygien och inte heller pillar sig i ansiktet. För att undvika att personal ska bära smitta har vi sedan länge haft riktlinjen att man ska vara hemma om man känner minsta symptom och två dagar efter att man blivit fri från symptom.

Sedan en tid tillbaka har regeringen beslutat om besöksförbud på kommunens äldreboenden. Varför?
– Det är för att skydda våra äldre. Vi vet att viruset kan slå väldigt hårt mot de över 70 år och därför vädjar vi till alla att respektera besöksförbudet. Håll kontakten på andra sätt. Ring ofta, använd videosamtal om det är möjligt, skriv några rader. Det finns många sätt att tänka på varandra utan att ses fysiskt.

Finns det skyddsutrustning så det räcker till personalen inom äldreomsorgen?
– Ja, i dagsläget. Och vi arbetar tillsammans med länsstyrelsen för att samordna inköpen av skyddsmaterial. Det är ett arbete som pågår hela tiden.

Du sitter med i kommunens så kallade ISF-grupp. Vad gör ni där?
– Det är en händelsegrupp som hanterar kommunens arbete med coronaviruset. Där finns alla förvaltningar representerade och vi stämmer av lägesbilden och vilka åtgärder vi tror är aktuella både nu och lite längre fram. Jag har också en bra kontakt med regionens smittskyddsenhet.

Om du skulle ge ett gott råd i dessa tider, vad vill du säga då?
– Jag vill trycka på att man inte behöver vara rädd för människor. Men man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hålla säkerhetsavståndet till andra människor samt se till att vara hemma när man är sjuk. Var försiktig och använd ditt sunda förnuft!

Kontakt

Socialförvaltningen

Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)

Kerstin Carlsson
0382-154 88

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.