Lyssna på sidan Lyssna

Allmänna nationella råd

Från och med den 14 december gäller allmänna nationella råd i Sverige.

Nya allmänna nationella råd

Från och med den 14 december har Folkhälsomyndigheten beslutat att införa föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifterna och de allmänna råden gäller för hela landet. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna fram till den 13 december.

Hela föreskriften om de nya allmänna nationella rådenlänk till annan webbplats

Information om de allmänna nationella råden och rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Personligt ansvar

Folkhälsomyndigheten betonar det personliga ansvaret, att alla har en skyldighet att hjälpa till att förhindra smittspridning. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper. 

Vilka är råden?

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

 1. Stanna hemma vid symtom på covid-19.
 2. Tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion.
 3. Hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från
  Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkare.
 4. Begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer du normalt träffar. Det kan till exempel vara de du bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
 5. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt.
 6. Undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
 7. Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt. När du är på arbetsplatsen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum
 8. Undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där. Du bör om möjligt handla ensam och stanna inte längre än nödvändigt i en butik. Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.
 9. Res på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det kan innebära att du i första hand använder andra färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds, som till exempel att gå, att cykla eller åka bil.
 10. Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Begränsa dina kontakter

Begränsa dina fysiska kontakter! Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och smitta andra. Om möjligt undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de personer du bor tillsammans med.

Om du träffar andra personer än de i din mindre krets bör ni undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid, och med fördel umgås utomhus.

Res säkert

Inför kommande ledigheter är det viktigt att tänka igenom om dina planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra.

 1. Begränsa ditt resande med kollektivtrafiken så mycket som möjligt. Använd i första hand andra färdsätt än kollektivtrafik.
 2. Om du måste åka kollektivt. Använd kollektiva färdsätt där du kan boka plats.
 3. Undvik avgångar med trängsel.
 4. Stanna hemma om du har symtom.
 5. Undvik att resa till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där du vet att det samlas många människor på samma plats. Är din resa nödvändig?
 6. Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Viktiga telefonummer och webbplatser

113 13

Har du andra frågor om coronaviruset (covid-19) ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

1177

Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

112

Vid livshotande tillstånd ring 112.

På webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats finns en lista på viktiga telefonnummer om du har frågor om coronaviruset eller är orolig.

Folkhälsomyndigheten

I alla lägen rekommenderar vi att du läser på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats På webbplatsen finns de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset samlade.

Krisinformation.se

Du kan även besöka webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där det finns samlad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter

Lättläst information och teckenspråk

Sävsjö kommuns webbplats har vi samlat lättläst information och information på teckenspråk om coronaviruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats och krisinformation.se.länk till annan webbplats

Du kan läsa mer om pandemilagen på savsjo.se.

Vi avråder från att besöka särskilda boenden (äldreboenden). Läs pressmeddelande här.

Beslutet att avråda från att besöka särskilda boenden förlängdes den 9 december. Det råder dock inte något besöksförbud utan en avrådan.

Sävsjö kommun har den 5 november beslutat att stänga ett antal kommunala anläggningar och verksamheter i syfte att följa de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten. Även om inte verksamheten är stängd kan öppettiderna vara förändrade.

Beslutet förlängdes och skärptes ytterligare både den 21 och 22 december 2020. Beslutet gäller till den 24 januari.

Läs beslutet om stängning den 21 december.

Läst beslutet om ytterligare stängning den 22 december.

Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande och Jan Holmqvist, kommundirektör, uppmanar alla invånare i kommunen att ta de lokala råden på allvar för att stoppa den kraftiga smittspridningen av Covid-19. Läs hela deras text till kommuninvånarna här.

Det är viktigt att barn kan fortsätta med sina idrotts- och fritidsaktiviteter så långt det är möjligt. Idrottsföreningar liksom andra föreningar kan fortfarande anordna aktiviteter och enstaka tävlingar eller matcher. Däremot bör föreningar inte anordna cuper, lägerverksamhet eller liknande.

Det är bra om unga i gymnasieålder fortsätter med idrott och fritidsaktiviteter, men aktiviteterna bör genomföras på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Tänk därmed på att:

 1. Håll avstånd till varandra.
 2. Dela inte utrustning med varandra.
 3. Genomför aktiviteten utomhus.
 4. Undvik gemensamma omklädningsrum.
 5. Res till och från aktiviteten indivudellt.
 6. Utför aktiviteten i mindre grupp.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.