Lyssna på sidan Lyssna

Illustrationer som visar de allmänna nationella råden

Allmänna nationella råd

Alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19. Fortsätt följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Du har väl inte glömt?

Illustration som visar att tvätta händerna noga.

Tvätta händerna

  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.
Illustration, man med symtom i hus.

Stanna hemma om du är sjuk

  • Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Aktuella råd från Folkhälsomyndigheten

Stanna hemma vid symptom

Alla bör vara uppmärksamma på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.

Ovaccinerade bör fortsätta vara försiktiga

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som inte är fullvaccinerad mot covid-19 att ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

  1. hålla avstånd till andra människor, och
  2. särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Ändrade restriktioner från den 29 september

Folkhälsomyndigheten har bedömt att planen för avveckling av de restriktioner som infördes på grund av spridningen av coronaviruset kan fortsätta. Ytterligare restriktioner kommer därför att tas bort efter den 29 september. Det gäller restriktioner om bland annat publikbegränsningar och inom restaurangsektorn då restriktionerna inte längre bedöms vara motiverade ur ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv. Att så många som möjligt vaccinerar sig så att en hög vaccinationstäckning nås är fortsatt det viktigaste skyddet mot covid-19.

Det här gäller efter den 29 september

  • Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrd lokal tas bort.
  • Regler om maxantal per sällskap tas bort för serveringsställen inomhus.
  • Konserter tillåts på serveringsställen inomhus.
  • Rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.
  • Riksdagen har förlängt covid-19-lagen och serveringlagen till och med den 31 januari 2022. Därmed förlänger regeringen motsvarande förordningar lika länge för att fortsatt ha beredskap att hantera pandemin.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. om vad som gäller efter den 29 september.

Aktuell information om avvecklingen av restriktionerna finns också på krisinformation.se. Länk till annan webbplats.

Vaccination mot covid-19

Att vaccinera sig mot covid-19 är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk. Vaccin kan också minska risken att smitta andra. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. I nuläget behövs två doser. Det tar minst en vecka efter sista dosen innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

Boka tid för vaccination

Det är regionen som ansvarar för vaccination av allmänheten. Du bokar tid för vaccination på regionens webbplats. Länk till annan webbplats.

Det kan också finnas tider för drop-in vaccination. Tider för drop-in finns på regionens webbplats. Länk till annan webbplats.

Mer information om vaccination

Frågor och svar om vaccination hos Vårdguiden 1177.se Länk till annan webbplats.

Information om vaccination finns även på lättläst svenska hos Vårdguiden 1177. Länk till annan webbplats.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns även teckenspråkstolkad information om vaccination. Länk till annan webbplats.

113 13

Har du andra frågor om coronaviruset (covid-19) ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

1177

Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

112

Vid livshotande tillstånd ring 112.

Krisinformation.se

Du kan även besöka webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det finns samlad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten

I alla lägen rekommenderar vi att du läser på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats. På webbplatsen finns de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset samlade.

Utrikesdepartementet (UD)

Utrikesdepartementets webbplats Länk till annan webbplats. kan du information om vad som gäller för utresa och inresa till Sverige. Om du ska resa utomlands, se till att hålla dig uppdaterad om landets lokala regler.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.