Gatunamn och adresser

Gatunamn och adresser

Det är myndighetsnämnden som beslutar om namn på gator och kvarter inom tätorterna och vissa delar utanför dessa.

Mellan åren 1972 och 2006 har mätningstekniker Johnny Thorstensson tillsammans med byggnadsnämndens ordförande och Hembygdsföreningen (den så kallade namnberedningen) tagit fram namnförslagen. Gatunamnen har genom åren fastställts av samhällsstyrelsen, municipalfullmäktige samt kommunfullmäktige. Från 1999 och fram till och med 2006 var det byggnadsnämndens ansvar, därefter tog tillstånds- och myndighetsnämnden, numera myndighetsnämnden, över besluten.

Det alltså numera myndighetsnämnden som beslutar om namn på gator och kvarter inom tätorterna och i vissa delar utanför dessa. Namnförslagen har ofta kommit till i samråd med Hembygdsföreningen.

Adressättning av samtliga bostadsbyggnader på landsbygden har genomförts och görs löpande för nya. Dessa fastställts av myndighetsnämnden. Detta görs för att varje bostadsbyggnad ska ha en unik adress. Fastställda adresser förs in i adressregistret i Lantmäteriets databas. Det är sedan posten som tilldelar adressen ett postnummer.

Huvudprincipen för adressättning är att den ska vara logisk och platsen lätt att hitta framförallt för utryckningsfordon och liknande situationer. Normalt är det då en löpande numrering utmed en gata eller by som är det mest lämpliga.

I denna folder kan du läsa historien bakom många av gatunamnen i Sävsjö.PDF

Kontakt

Myndighetsförvaltningen
Odengatan 55
576 31 Sävsjö
miljobygg@savsjo.se
0382-152 62

Öppettider
Måndag - Fredag
09.00 - 15.00Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.