Lyssna på sidan Lyssna

Rök och vedeldning

En eldstad är ett vanligt sätt att värma sin fastighet och samtidigt öka trivseln i hemmet men den kan även var en betydande utsläppskälla för hälsoskadliga luftföroreningar. Genom att elda rätt kan du bidra till att minska utsläppen samtidigt som luften blir bättre där du bor och du inte stör dina grannar.

Det första du ska tänka på är att elda med ren och torr ved. Detta innebär att veden ska ha torkat under minst ett års tid. Innan du eldar med din ved bör du förvara den inomhus under en veckas tid vilket ytterligare minskar fukthalten. Ved som du ska elda med ska inte överstiga 20 procent i fukthalt.

Det är förbjudet att elda med annat än ren och torr ved. Andra material som avfall och impregnerat virke skapar rökgaser som luktar illa och bidrar till dålig luft i området. Det är alltid den som eldar som har ansvaret att förhindra störningar.

Om du upplever störning från vedeldning ska du först prata med din granne som du upplever dig störd av. Den som eldar kanske inte är medveten om att eldningen skapar störningar. Tänk på din grannsämja, att blanda in myndighetsförvaltningen kan skapa irritation i onödan. Om problemet inte försvinner en tid efter att du tagit kontakt med den som eldar så kan du vända dig till myndighetsförvaltningen. Det är bra om du kan dokumentera störningen genom att föra dagbok under minst 3 veckors tid.

Felaktig vedeldning är ett hot mot både hälsan, miljön och grannsämjan! Här följer några tips för en bra vedeldning.

  • Elda mot ackumulatortank så att du undviker att små- eller pyrelda.
  • Elda endast med torrt träbränsle - aldrig med fuktig ved!
  • Se till att lufttillföseln är tillräcklig.
  • Se till att du har en ordentlig glödbädd när nytt bränsle läggs på.
  • Lagra den torkade veden på torr plats, aldrig direkt på marken med presenning över.
  • Elda aldrig avfall som till exempel rester av impregnerat eller målat virke.

    Naturvårdsverkets Elda rätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Myndighetsförvaltningen

Odengatan 55
576 31 Sävsjö
miljobygg@savsjo.se

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Viktor Hilber
0382-152 83

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.