Lyssna på sidan Lyssna

Hittade nyckeln till framgång

Syed Latif lämnade Bangladesh för studier i företagsekonomi och marknadsföring i Sverige. Idag är han utsedd till en av landets hetaste lantisar och hjälper nyanlända att starta företag i Sävsjö kommun.


Syed Latif

Syed Latif utanför sin arbetsplats på Individuell Människohjälp i Vrigstad.

 

Syed är en sann entreprenör. Hinder som dyker upp längs vägen tar han sig förbi utan bekymmer. Under sina åtta år i Sverige har han flyttat mellan fler svenska städer än genomsnittssvensken gör under ett helt liv. Erfarenheterna har gjort det möjligt för honom att identifiera vad som krävs för en lyckad integration.

– Språket är nyckeln. Även om jag hade ett bra CV och en svensk universitetsutbildning så var det svårt att få jobb när jag inte kunde svenska, summerar han.

Därför började han läsa svenska på fritiden och besökte parallellt flera språkcaféer. Han upptäckte att få gick dit.

– Alla som arbetade där var vänliga och välvilligt inställda men marknadsföringen hade brister. Jag visste var jag skulle söka och lovade att ta med mig tio personer veckan därpå.

Syed skrev lappar och berättade om caféerna. Underst lämnade han sitt eget mobilnummer. Responsen var stor och bara denna lilla åtgärd fick verksamheterna att blomstra och djungeltelegrafen var igång. Syed hade öppnat nya dörrar och byggt broar mellan människor.

– Språkcaféerna är mycket bra platser för integration. Det är viktigt att de som redan bor i Sverige kommer dit så att de får lära känna sina nya grannar som samtidigt kan stötta med språk och lokalkännedom. Att vänta på att få uppehållstillstånd så att man får personnummer och kan börja på SFI-utbildning tar för lång tid, man ska lära sig språket direkt så man känner sig hemma och är redo att börja jobba, menar Syed.

Därmed lägger han en del av ansvaret för integrationen på de nyanlända själva.

– Man måste vilja och försöka själv. Ett exempel är att gå ut på Youtube, där finns 20 bra kurser i svenska gratis.

Hans arbete har gjort honom till ett känt ansikte i Malmö, Örebro, Linköping och Stockholm där han bott.

Ett café han besökte frekvent i Malmö drevs av IM, Individuell Människohjälp, med säte i Lund och lokalkontor i Vrigstad. I Vrigstad sökte man medel för ett nytt projekt med namnet ”Integration och innovativt entreprenörskap på landsbygden”.

– Jag fick frågan om att bli projektledare. Jag hade ju redan ett jobb men gillade atmosfären hos IM och jag tänker alltid på hur jag kan hjälpa andra människor. Jag beslöt mig för att flytta till Vrigstad i januari 2016.

Kontrasterna mellan mångmiljonstäderna i Bangladesh och den lilla orten Vrigstad var slående.

– Jag har trivts överallt dit jag flyttat i Sverige. Jag har alltid känt att jag fått jättemycket mer tillbaka än jag investerat och alla har varit mycket hjälpsamma, säger han och nämner ett antal namn som på olika sätt varit stöd för honom när han behövt hjälp med praktiska saker som att exempelvis ta körkort. Han poängterar att Sävsjö kommun på det sättet stuckit ut från mängden.

– Det är annorlunda här, jag har fått ett unikt bemötande av människorna, kommunen och näringslivet. Det känns att kommunen vill utvecklas och har ett mål. Man är ambitiösa och satsar på människorna som bor här. Den känslan fick jag inte på samma sätt i Stockholm, säger han. 

Det var aldrig Syeds avsikt att stanna i Sverige så här länge. Åtta år har passerat och han är en uppskattad föreläsare som inspirerat många andra med sin resa. Tidningen Land har till och med nominerat honom till plats 58 på listan över ”Sveriges 100 hetaste lantisar”.

Som projektledare på IM har han för tillfället åtta affärsplaner på sitt bord från nyanlända som vill bygga sin egen försörjning och framtid i Sävsjö. Lagar och regler är en snårskog för den som vill starta företag, men med Syeds hjälp och stöd från både kommun och näringslivsbolag har man lyckats. 

– Målet är att plocka fram det bästa ur människor och göra dem självgående i samhället så att de känner sig hemma. 

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.