Lyssna på sidan Lyssna

Jomana Darwish står vid datorn på sitt kontor.

"Jag vill ha friska arbetsplatser"

Att känna stolthet över sitt arbete och att både ha möjlighet till återhämtning och utveckling, det är några av Jomana Darwish tips för en friskare arbetsplats. Hennes arbete har inte bara resulterat i färre sjukskrivningar, utan även gjort att hon hamnat som topp fem i tidningen Chefs utmärkelse Årets Hälsofrämjande chef 2020.

Jomana är enhetschef över gruppboendena inom Lagen om särskilt stöd (LSS) i Sävsjö kommun. Hon blev både förvånad, stolt och glad när hon fick reda på att hon var nominerad till utmärkelsen. Flera hundra hade nominerats i hela landet och efter intervjuerna med tidningens rekryteringsbyrå blev Jomana en av topp fem.
– Att det här kunde hända fanns inte ens i min tanke. Men efteråt, nu när beskedet landat, känns det som ett kvitto på att jag gör ett bra jobb. Det är en speciell känsla, säger hon.

Att göra hälsofrämjande insatser är inte bara bra för personalen utan för hela verksamheten, menar hon.
– Jag vill ha friska arbetsplatser. När medarbetarna trivs och mår bra stannar de kvar och det blir färre sjukskrivningar. Det blir mindre omsättning på personal, vilket är bra för verksamheten och inte minst för våra brukare som bor på gruppboendena, säger hon.


Fem tips för en friskare arbetsplats

1. Stolta medarbetare

– Mitt mål när jag började var att alla medarbetarna skulle känna sig stolta över sitt arbete, säger hon och berättar att hon genom sitt tidigare arbete som undersköterska vet hur det kan kännas.
– Ibland kallas det lågstatusyrke, men det är fel ord. Jag vill ge feedback och jobba för att lyfta självkänslan. De som arbetar här är jätteviktiga och de gör skillnad för andra, säger hon med eftertryck.

2. Närvarande chef

Sitt kontor har Jomana på gruppboendet Odengatan i Sävsjö. Att vara en närvarande chef är viktigt, menar hon.
– Jag tar gärna rollen som problemlösare. Jag vill finnas till för mina medarbetare och se dem.

3. Återhämtning

För två år sedan började Jomana att testa nya scheman för några av personalgrupperna. I stället för korta och täta turer har flera team nu blandat de kortare turerna med en lång. Det gör att ledigheterna mellan passen kan bli längre, det blir bättre kontinuitet och planering på boendena och det har blivit lite lättare att lägga scheman.
– Det måste finnas tid för återhämtning så att personalen orkar jobba. Vi ser tydligt att sjukskrivningarna går ner och personalen som testar vill inte byta tillbaka, berättar Jomana.

4. Utveckling

– Både medarbetarna och verksamheten behöver utveckling, menar Jomana och berättar både om kompetenshöjande utbildningar och om små förändringar, så som att strukturera upp arbetsplatsträffarna bättre.

När Jomana började som enhetschef för fem år sedan slogs även verksamheterna ihop under samma tak, och alla gruppboendena fick samma chef. Något som hon tror gagnar arbetet.
– Jag kan ha en överblick och återanvända det som fungerar bra på ett ställe så att vi kan lära av varandra.

5. Gör något kul tillsammans

Jomana kom till Sverige från Libanon som åttaåring och bär med sig både kultur och matlagning från hemlandet. Eftersom många av hennes medarbetare var nyfikna valde hon att bjuda in till en Libanesisk afton. Något som blev väldigt uppskattat.
– Poängen här är att aktiviteten är frivillig och utanför arbetet. Jag var inte chef under den här kvällen, jag var bara Jomana, säger hon.


Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.