Sävsjö kommunvapen

14. Vallsjöbaden

14. Vallsjöbaden

Flera av Sävsjö kommuns pärlor ligger utmed Häradsvägen mellan Vallsjö och Norra Ljunga. En av dem är Vallsjöbaden vid Vallsjöns sydöstra strand.

Petrus Svensson, caféägare i Sävsjö men kanske mer känd som en framgångsrik idrottsman, införskaffade 1935 mark området i Vallsjöbaden. Dessförinnan hade platsen använts som badplats för Sävsjöborna. Petrus öppnade café i Vallsjöbaden, först från en mindre kiosk men ganska snart köpte han en byggnad som flyttades hit. Den byggnaden är den nuvarande serveringsbyggnaden.

Idrott var Petrus stora intresse och nog kan man säga att han var en förgrundsfigur för idrotten i Sävsjö. Han var mycket duktig inom stavhopp och tyngdlyftning och under 1920-talet deltog han i ett flertal tävlingar och erövrade bland annat 133 mästerskapsmedaljer.

Idrottsintresset gjorde att han, i Vallsjöbaden, anordnade flera träningsläger under 1940 och 1950-talen. Dessa läger var mycket uppskattade och Vallsjö baden fick epitetet ”Smålands Vålådalen”. Flera av våra kända idrottsmän deltog i dessa läger, bland annat världsmästaren i boxning Ingemar ”Ingo” Johansson, löparen Gunder Hägg och cykelstjärnan Harry Schnell.

Petrus var känd för att vara väldigt snäll. Det berättas att överkonstapel Wielander gärna bröt arm med folk. En dag kom han till Petrus och sa; nu har jag bara dig kvar att bryta ner. Petrus kände direkt att han var den starkaste men istället  för att bryta ner överkonstapeln, lät han armen gå upp och ner flera gånger utan att bryta ner den. Överkonstapeln, som säkert dessförinnan trodde han var den starkaste, hälsade aldrig mer på Petrus.

År 1962 överlät Petrus Vallsjöbaden till Sävsjö kommun. Några år arrenderades serveringen ut till olika privatpersoner innan IOGT-NTO tog över verksamheten 1974.

I samarbete med Sävsjö kommun har området rustats upp och idag finns där en härlig dansbana under tak, minigolf bana, boulebana med mera. Under sommaren är serveringen öppen och för många är en räkmacka på Vallsjöbaden ett av sommarens ljuvliga måsten.

Vallsjöbaden har också gjort sig känt för sina danser på onsdagskvällarna under sommaren. De bästa dansbanden lockar tusentals besökare att svänga sina lurviga på kanske Sveriges vackraste dansbana.

Inte bara danssugna besöker Vallsjöbaden. År 1997 sågs fågeln svartnäbbad islom i Vallsjöbaden. En raritet som endast har setts i Sveriges inland tre gånger tidigare. Då ryktet spreds om islommen, invaderades Vallsjöbaden. Dock inte av fåglar utan av fågelskådare från hela Sverige. Fågeln stannade kvar på dagen 6 månader i Vallsjöbaden, där den levdegott på kräftor.

Förutom Vallsjöbaden finns vid Vallsjöns sydvästra hörn ett sommarstugeområde, där flera av husen är ombyggda till helårsboende.

Senast uppdaterad: 2014-10-14