Sävsjö kommunvapen

Samtal vid vägkanten - hyllning till livet

Följ med på Jan Haaks resa till fots från Malmö till Kebnekaise mot cancer.

Livet kan falla sönder på en sekund. Så gjorde det för mig när min fru dog i cancer. I höstas bytte jag plats – från anhörig till att själv drabbas. Livet gick sönder, igen. Fast denna gång var det jag som var sjuk. Nu, efter operation och strålbehandling, känns det som att livet har gett mig en ny chans, säger Jan Haak.

Syftet med Samtal vid vägkanten är att träffa andra som är eller varit i samma situation för att dela erfarenheter, lärdomar, insikter och prata om vad som händer när man går från att vara mitt i livet till att bli en kamp för livet. Vi kommer prata om kropp och själ och reflektera över meningen med livet och meningen i livet. Om kärlek och livskraft och intensiteten som kommer till uttryck när livet tar en vändpunkt. Varje dag stannar han till vid vägkanten och byter ett ord eller två med de han möter och lyssnar på deras berättelser.

Att springa genom Sverige är mitt sätt att längs vägen skapa nya möten. Jag vill prata med andra om löpningen och den fysiska rörelsens betydelse och positiva inverkan på kropp och själ. Vi kommer prata om den kraft som finns i dödens närhet, om mening och hur man hittar den och ta del av olika överlevnadsstrategier och hur man kan försonas i sorg och övervinna rädslor och förvandla dem till en tillgång i livet, säger Jan Haak.

Han hoppas också att samtalen ska handla om nuläget inom svensk cancervård, tio år efter att den nationella cancerstrategin redovisade sitt uppdrag för regeringen, och i möten med andra samtala om de stora frågorna som finns i Sverige idag och allt det som är positivt, framsteg och vård i toppklass. Låt oss också samtala om frågorna som tar oss framåt och inspireras att dela liv, tro, drömmar och kunskap.
Projektet Samtal vid vägkanten har motivet Hyllning till livet och alla pengar som samlas in går oavkortat till forskning och utveckling för att fler ska överleva och färre drabbas av cancer.

Alla som vill delta i ”Samtal vid vägkanten” är varmt välkomna till Brygghörnan tisdagen den 19 juni klockan 15.00. Vi bjuder på fika!

Läs mer här: https://malmokebmotcancer2018.blogspot.com/


Foto: Dimitri Lennartsson

Publicerad 2018-06-16