Sävsjö kommunvapen

Månadens miljötips

Ta med påse till affären. Det är månadens miljötips.

Nedskräpning är ett samhällsproblem som får konsekvenser för djur och miljö. Hur stort problemet med nedskräpning är i Sverige saknas det underlag om. Men plast utgör en allt större andel av den totala mängden skräp som slängs i vår stadsmiljö, och i vår havsmiljö är plast det absolut vanligaste skräpet. Mätningar och analyser som har gjorts visar att plastpåsar är vanliga bland plastskräpet.

Hur kan vi bidra till att minska problemen med inte bara nedskräpning, utan även till att minska det ineffektiva utnyttjandet av resurser som nuvarande förbrukning av plastbärkassar medför?

Bärkassar av plast är en stor källa till spridning av mikroplaster i naturen. Visste du till exempel att det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner en enda plastpåse? En vuxen svensk, som inte har med egen kasse till butiken, använder i genomsnitt 300 plastpåsar per år. Alla bärkassar påverkar miljön, från att den tillverkas tills att den kasseras. För miljöns skull behöver vi därför minska antalet bärkassar. Här kommer några enkla tips på hur du kan dra ditt strå till stacken:


  • Minimera användningen av plastkassar – du kan exempelvis bära hem dina varor i en tygväska eller ryggsäck istället.
  • Återanvänd dina plastkassar – använd kassen flera gånger istället för att köpa en ny varje gång du handlar.
  • Återvinn dina trasiga plastkassar – släng inte din trasiga och slitna plastkasse i hushållsoporna, återvinn den som plastförpackning.


Om du följer dessa enkla tips gör du en insats för såväl miljön och klimatet.

 

Publicerad 2017-10-12