Sävsjö kommunvapen

Om kommunen

Om kommunen

Gångbron över till ön med Eksjöhofgårdsruinen

Huvudorten Sävsjö ligger i kommunens nordöstra del och strax västerut hittar man Vrigstad, känt bland annat för sin goda ostkaka.

Mitt i kommunen ligger Stockaryd. Längst söderut, omgiven av sjöar, ligger kommunens minsta tätort Rörvik.

Alltid nära

Sävsjö kommuns läge mitt på södra stambanan mellan Malmö och Stockholm gör järnvägen till en viktig kommunikationsväg för kommunen.

Läget mitt i Småland gör att du tar dig med bil till öst- eller västkusten på mindre än två timmar. På under en timma når du större städer, som Jönköping, Värnamo och Växjö. Jönköping och Växjö har dessutom flygplatser som tar dig vida ut i världen.

Hur beskriver man det goda livet i Sävsjö?

Ett sätt är att berätta om den friska luften, den fantastiska naturen, de 179 sjöarna och vattendragen, det idylliska småstadslivet och närheten till det mesta du behöver. Och den levande landsbygden inte att förglömma.

Far och dotter går hand i hand mot bron vid Eksjöhofgårds slottsruin

Ett annat sätt är att beskriva den vackra miljön vid Eksjöhovgårdsområdet i Sävsjö, där slottsruinen från 1600-talet är den självklara mittpunkten i Eksjöhovgårds-
sjön. Vid den gamla gården Eksjöhovgård är det numera värdshus och vandrarhem.

Inne i centrum finns en idyllisk stadskärna där Kulturhuset är kärnan i ett livligt kulturliv med teater, bio och olika evenemang. En bit bort finns Ljunga Park som i början av förra sekelskiftet var sanatorium, men idag är hotell och restaurang. Mellan Kulturhuset och Ljunga Park ligger Lagunen där man samlas på somrarna för att gå blomster-vandring i det som kallas för Sävsjö Trädgård; en slinga bland parker och planteringar i centrala Sävsjö.

Vrigstad, en av kommunens tätorter, har medeltida anor som handelsplats och än idag samlas knallar till marknad två gånger om året. Liksom Sävsjö stad tillkom tätorterna Stockaryd och Rörvik i samband med byggandet av järnvägen.

Läs mer om det goda livet i Sävsjö kommun i vårt livsstilsmagasin, Tillsammans - om Sävsjö.

Senast uppdaterad: 2016-08-08